Verschillende vormen van bieden

De inschrijving wordt als biedmethode nog altijd veel gebruikt.

De woningmarkt verandert in snel tempo door inflatie, onzekerheid op de hypotheekmarkt en stijgende energieprijzen. In de praktijk zien we dan ook dat de makelaar steeds vaker gedurende een verkoopproces de biedmethode wijzigt. In deze blog leggen we het verschil uit tussen verkoop op inschrijving, veilen en regulier bieden.

De inschrijving wordt als biedmethode nog altijd veel gebruikt. Tijdens de gesloten inschrijving krijgen alle geïnteresseerde de mogelijkheid om eenmaal ‘blind’ een eindvoorstel uit te brengen voor een vooraf bepaalde einddatum. Vroeger werd deze verkoopmethode vaak georganiseerd door een notaris met gesloten envelop of fax die na de deadline werden geopend, tegenwoordig zetten makelaars deze vorm ook vaak in als er veel interesse is in een woning. Net zoals bij de notaris, mag een makelaar in de tussentijd geen uitspraken doen over de hoogte van de biedingen om zo ongewenste prijsafspraken te voorkomen. Na de deadline treedt de makelaar in overleg met de verkoper en wordt de woning eventueel gegund aan de kandidaat met het beste bod en voorwaarden.

Een open veiling is eigenlijk het exact tegenovergestelde. Alle kandidaten krijgen real-time inzicht in de overige biedingen en kunnen daarop tot een vooraf bepaalde einddatum hun bod blijven aanpassen. Alhoewel deze methode zeer conjunctuurgevoelig is, wordt het ook in de huidige markt nog altijd ingezet. Aan het einde van de deadline behoudt ook hier de verkoper nog het recht van gunning.

Ten slotte zien we dat het Regulier Bieden een comeback maakt. Bij deze vorm krijgt de kandidaat de mogelijkheid om een openings- of eindvoorstel uit te brengen bij de makelaar. De biedingen komen vervolgens zonder een deadline binnen bij de makelaar en verkoper. Het staat de verkoper en makelaar uiteindelijk vrij om met bepaalde kandidaten één voor één in onderhandeling te treden of de woning direct te gunnen. Het staat in alle gevallen de verkoper vrij om het lopende (voortijdig) af te breken en te wijzigen van verkoopmethode, hier dienen alle kandidaten van op de hoogte gesteld te worden.

Leef je vak

Al op 10 jarige leeftijd wist Stijn de Laat dat hij makelaar wilde worden. Alle stappen in zijn leven dragen bij in deze richting. Stijn speelt geen makelaar maar is een makelaar in hart en nieren. Het verkopen van huizen gaat niet over het huis, maar over de mensen.

Stijn wordt gelukkig van het wegnemen van de zorgen die komen kijken bij de aankoop of verkoop van een huis. Daarom is De Laat Makelaardij dé makelaar voor het leven waarmee je een duurzame relatie opbouwt.
Tags
REcente blogs

De Laat makelaardij is aangesloten bij:

De Laat Makelaardij

Schoolstraat 6A-01

5066 EE MOERGESTEL

013 - 20 70 413

info@delaatmakelaardij.nl

Woningaanbod

Privacy disclaimer

Algemene Voorwaarden

 

© De Laat Makelaardij 2022

Gemaakt door E-wolve

 

Vraagprijs per m²

De vraagprijs per m2 wordt berekend door de vraagprijs van de woning te delen door de gebruiksoppervlakte wonen. Echter wordt er hierbij geen rekening gehouden met het perceeloppervlakte of eventuele bijgebouwen.