Hypotheekrente verlaging door woningwaarde stijging

Bij het afsluiten van de hypotheek deelt de geldverstrekker je in een bepaalde risicoklasse in. Dit helpt de bank te bepalen hoeveel risico ze lopen met het verstrekken van de lening.

De rente is recentelijk gedaald, maar blijft relatief hoog. Tegelijkertijd zijn de huizenprijzen hoger dan ooit. Dit biedt mogelijk een kans om je maandelijkse hypotheeklasten te verlagen. Als je woning in waarde is gestegen, kan je misschien in een lagere risicoklasse vallen voor je hypotheek, wat vaak resulteert in een lagere rente. Hiervoor heb je meestal een taxatierapport nodig.

Wat is de Risicoklasse?

Bij het kopen van een nieuwe woning sluit je meestal een hypotheek af. Bij het afsluiten van de hypotheek deelt de geldverstrekker je in een bepaalde risicoklasse in. Dit helpt de bank te bepalen hoeveel risico ze lopen met het verstrekken van de lening.

De risicoklasse is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheekschuld en de waarde van de woning. Dit wordt ook wel de Loan-to-Value (LTV) ratio genoemd. Hoe lager de LTV-ratio, hoe lager het risico voor de geldverstrekker.

Hoe werkt het?

Nieuwe waarde van je woning berekenen: Als je woning meer waard is geworden, kan dit je LTV ratio verlagen. Een lagere LTV betekent minder risico voor de bank, wat kan leiden tot een lagere rente.

Taxatierapport aanvragen: Om de nieuwe waarde van je woning officieel vast te stellen, heb je een taxatierapport nodig. Dit rapport wordt gemaakt door een erkende taxateur.

Nieuwe rente aanvragen bij je bank: Met het taxatierapport kun je bij je hypotheekverstrekker een verzoek indienen om je rente te verlagen op basis van de hogere woningwaarde.

Stappenplan

Bereken je huidige LTV-ratio: Kijk naar hoeveel je nog moet betalen op je hypotheek en de waarde van je huis toen je de hypotheek afsloot. Vergelijk dit met de huidige waarde om te zien of je in een lagere risicoklasse valt. De LTV-ratio bereken je door de hypotheeksom te delen door de marktwaarde. Voorbeeld:

De hypotheek bedraagt € 400.000,- je woning is inmiddels € 500.000,- waard, dan is je LTV-ratio 80% (400.000 / 500.000 * 100 = 80%).

Door deze berekening te maken kun je bij de geldverstrekker informeren in welke klasse je wordt ingedeeld.

Laat je huis taxeren: Zoek een erkende taxateur om de actuele waarde van je woning vast te stellen. Zorg dat de taxateur voldoet aan de eisen van je hypotheekverstrekker.

Dien het taxatierapport in bij je hypotheekverstrekker: Neem contact op met je bank en vraag hoe je de rente kunt laten aanpassen. Stuur het nieuwe taxatierapport mee.

Wacht op goedkeuring: Je bank zal je verzoek beoordelen en, als het wordt goedgekeurd, je rente verlagen.

Het kan nuttig zijn om een hypotheekadviseur te raadplegen. Zij kunnen je helpen om te bepalen of het verlagen van je risicoklasse en rente voordelig voor je is.

 

Meer informatie over riscoklasses?

Wil je meer informatie over de risicoklassen, of ben je geïnteresseerd in een nauwkeurige taxatie van je woning? De Laat Makelaardij staat voor je klaar! Je kunt ons contacteren via:

013-20270413, info@delaatmakelaardij.nl of het contactformulier invullen op onze website.

Leef je vak

Al op 10 jarige leeftijd wist Stijn de Laat dat hij makelaar wilde worden. Alle stappen in zijn leven dragen bij in deze richting. Stijn speelt geen makelaar maar is een makelaar in hart en nieren. Het verkopen van huizen gaat niet over het huis, maar over de mensen.

Stijn wordt gelukkig van het wegnemen van de zorgen die komen kijken bij de aankoop of verkoop van een huis. Daarom is De Laat Makelaardij dé makelaar voor het leven waarmee je een duurzame relatie opbouwt.
Tags
REcente blogs

De Laat makelaardij is aangesloten bij:

De Laat Makelaardij

Schoolstraat 6A-01

5066 EE MOERGESTEL

013 - 20 70 413

info@delaatmakelaardij.nl

Woningaanbod

Privacy disclaimer

Algemene Voorwaarden

 

© De Laat Makelaardij 2022

Gemaakt door E-wolve

 

Vraagprijs per m²

De vraagprijs per m2 wordt berekend door de vraagprijs van de woning te delen door de gebruiksoppervlakte wonen. Echter wordt er hierbij geen rekening gehouden met het perceeloppervlakte of eventuele bijgebouwen.