Hoe werkt de overdracht van een huis

Bij de overdracht van een woning komen eenmalige kosten kijken, waaronder notariskosten en vaak ook overdrachtsbelasting.

De overdracht van een bestaande woning is een cruciale fase nadat het voorlopige koopcontract is ondertekend. Dit markeert het moment waarop de eigendom officieel van handen wisselt. Maar voordat deze overdracht plaatsvindt, moeten er nog enkele stappen worden genomen.

Woninginspectie

Als eerste is er de woninginspectie, waarbij samen met de verkopende partij een grondige controle van de woning wordt uitgevoerd. Dit gebeurt aan de hand van een checklist om te verzekeren dat alles zoals afgesproken wordt achtergelaten. Belangrijke aandachtspunten zijn eventuele gebreken en of deze conform de afspraken zijn hersteld, maar ook of alle losse spullen zijn verwijderd of conform afspraak zijn achtergelaten, de roerende zaken genoemd. Hoewel u de inspectie zelf kunt uitvoeren, kunt u er ook voor kiezen dit samen met de makelaar te doen. Met zijn expertise kan hij waardevol advies geven en mogelijke problemen aan het licht brengen. Bovendien kan hij helpen bij het onderhandelen als er tijdens de inspectie nog kwesties naar voren komen die opgelost moeten worden.

Tekenen bij de notaris

Als beide partijen akkoord zijn bij de woning inspectie volgt de overdracht bij de notaris. Dit vindt plaats in aanwezigheid van zowel de koper als de verkoper. Tijdens deze fase worden de leveringsakte (ook bekend als de transportakte) en de hypotheekakte ondertekend. De leveringsakte bekrachtigt de officiële overdracht van de woning aan de koper. De hypotheekakte wordt alleen ondertekend indien er daadwerkelijk een hypotheek is afgesloten voor de financiering van de woning. Door het ondertekenen van de hypotheekakte stemt u in met het gebruik van uw woning als onderpand, waardoor de notaris het betaalde bedrag aan de verkoper kan overmaken. Indien gewenst kan de makelaar aanwezig zijn om u te ondersteunen en eventuele vragen op te helderen.

Bij de overdracht van een woning komen eenmalige kosten kijken, waaronder notariskosten en vaak ook overdrachtsbelasting. De hoogte van de overdrachtsbelasting is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, verkoopprijs en of u van plan bent om zelf in de woning te gaan wonen. In het geval van een nieuwbouwwoning is er geen overdracht(sbelasting), maar wordt u officieel eigenaar bij oplevering.

Leef je vak

Al op 10 jarige leeftijd wist Stijn de Laat dat hij makelaar wilde worden. Alle stappen in zijn leven dragen bij in deze richting. Stijn speelt geen makelaar maar is een makelaar in hart en nieren. Het verkopen van huizen gaat niet over het huis, maar over de mensen.

Stijn wordt gelukkig van het wegnemen van de zorgen die komen kijken bij de aankoop of verkoop van een huis. Daarom is De Laat Makelaardij dé makelaar voor het leven waarmee je een duurzame relatie opbouwt.
Tags
REcente blogs

De Laat makelaardij is aangesloten bij:

De Laat Makelaardij

Schoolstraat 6A-01

5066 EE MOERGESTEL

013 - 20 70 413

info@delaatmakelaardij.nl

Woningaanbod

Privacy disclaimer

Algemene Voorwaarden

 

© De Laat Makelaardij 2022

Gemaakt door E-wolve

 

Vraagprijs per m²

De vraagprijs per m2 wordt berekend door de vraagprijs van de woning te delen door de gebruiksoppervlakte wonen. Echter wordt er hierbij geen rekening gehouden met het perceeloppervlakte of eventuele bijgebouwen.