Duurzaamheid

Maar wat nu als je, je huis wilt verkopen. Hoe kun je, je als verkoper voorbereiden op deze ontwikkeling?

Duurzaamheid. Met energieprijzen die tot het plafond reiken (vanwege het energieplafond) is duurzaamheid op dit moment een hot item op de woningmarkt. Voor de woningzoeker is het energieverbruik de afgelopen maanden veel belangrijker geworden. Kopers hadden voorheen andere dingen bovenaan hun wensenlijstje, zoals een mooie uitstraling en een goede locatie. Nu staat energiezuinigheid meer dan ooit bovenaan dat wensenlijstje. Een logisch gevolg, door de hogere energielasten.

Als kandidaat kopers komen kijken naar een huis, of zelfs al telefonisch informeren naar een woning krijgen we specifieke vragen over het energieverbruik. Ook zien we nu meer dan ooit dat mensen tijdens de bezichtiging al aan het onderzoeken zijn hoe het huis kan worden verduurzaamd. Dan kan het lastiger worden om een betaalbaar huis te vinden. Veel banken en andere hypotheekverstrekkers spelen in op deze ontwikkeling. Wanneer je een duurzame woning aankoopt, of wanneer je, je huis (achteraf) verduurzaamt krijg je korting op de hypotheekrente.

Maar wat nu als je, je huis wilt verkopen. Hoe kun je, je als verkoper voorbereiden op deze ontwikkeling?

Energielabel

Vraag op tijd een energielabel aan voor je woning, deze is 10 jaar geldig en verplicht bij de verkoop. Afhankelijk van de uitkomst, speel je hier samen met je makelaar op in. Heeft jouw woning nog niet zo’n hoog label? Dan zou je voor de koper voorbereidend werk kunnen doen! Op het energielabel staat met welke duurzame aanpassingen je in een hogere en dus zuinigere klasse terecht kan komen. Zoek ook uit welke kosten hiermee gepaard gaan. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Doe zelf nog de (mogelijke) investering

Energiebesparing is een hot item en in de bouwwereld is er een te kort aan personeel en materialen. Om je huis te verduurzamen kan het dus een tijdje duren voordat je geholpen kunt worden door vaklui. Wanneer je als verkoper de tijd en de middelen hebt om nog in je huidige woning te investeren, dan is dat een goed idee. Vaak haken kopers af, omdat er niemand beschikbaar is om op korte termijn de aanpassingen te realiseren. Dus ook mede door deze ontwikkeling is een energiezuiniger huis op dit moment meer waard. Voor jou als verkoper een win-win dus!

Maak je verbruik inzichtelijk

Zorg, dat je precies weet wat jouw maandelijks of jaarlijks verbruik is. Nog voordat jouw woning in verkoop komt. Kopers vragen hier steeds vaker naar. Doe dit voor het totale energieverbruik dus, zowel voor elektra als energie of gas. Maak het verbruik inzichtelijk in een jaarschema, waarin je per maand het verbruik noteert met het aantal kWh en m3. Dus niet gebaseerd op je kosten. De kosten zijn namelijk op dit moment afhankelijk van of je nog een oud vast contract hebt, of een nieuw variabel (duurder) contract. Het kan ook nog handig zijn om de gezinssamenstelling er bij te zetten. Dan geeft het kopers een duidelijk referentiekader. Ga je ook aankopen? Vergeet deze tip dan niet en vraag naar het verbruik van je nieuwe woning!

 

Leef je vak

Al op 10 jarige leeftijd wist Stijn de Laat dat hij makelaar wilde worden. Alle stappen in zijn leven dragen bij in deze richting. Stijn speelt geen makelaar maar is een makelaar in hart en nieren. Het verkopen van huizen gaat niet over het huis, maar over de mensen.

Stijn wordt gelukkig van het wegnemen van de zorgen die komen kijken bij de aankoop of verkoop van een huis. Daarom is De Laat Makelaardij dé makelaar voor het leven waarmee je een duurzame relatie opbouwt.
Tags
REcente blogs

De Laat makelaardij is aangesloten bij:

De Laat Makelaardij

Schoolstraat 6A-01

5066 EE MOERGESTEL

013 - 20 70 413

info@delaatmakelaardij.nl

Woningaanbod

Privacy disclaimer

Algemene Voorwaarden

 

© De Laat Makelaardij 2022

Gemaakt door E-wolve

 

Vraagprijs per m²

De vraagprijs per m2 wordt berekend door de vraagprijs van de woning te delen door de gebruiksoppervlakte wonen. Echter wordt er hierbij geen rekening gehouden met het perceeloppervlakte of eventuele bijgebouwen.