Je kunt de aankoop van een woning extra beschermen door de koopovereenkomst bij het kadaster te laten inschrijven. In de koopovereenkomst staan afspraken tussen de verkoper en de koper over de koop, die de basis vormen voor de eigendomsoverdracht die door de notaris wordt opgesteld. Na het tekenen van de akte van eigendomsoverdracht, stuurt de notaris de akte naar het Kadaster en wordt deze ingeschreven. Vanaf dat moment wordt de koper eigenaar van de woning, en de verkoper ontvangt de koopsom.
Het is belangrijk om te weten dat er situaties zijn waarin het voor de koper belangrijk is om de koop extra te beschermen. Bijvoorbeeld, tussen de koop en de eigendomsoverdracht kan de verkoper de woning nog aan iemand anders verkopen, failliet gaan, of kan er beslag op de woning worden gelegd. In dat geval heeft de koper daar ook last van.
Door de koopovereenkomst in te schrijven bij het kadaster, wordt de koper extra beschermd tegen het nogmaals verkopen van de woning door de verkoper, verhuur van de woning, beslagen die daarna worden gelegd, faillissement, schuldsanering of onderbewindstelling van de verkoper, en het zonder overleg vestigen van een voorkeursrecht door de overheid. Deze bescherming geldt echter maar voor 6 maanden.
Kosten
Het inschrijven in het kadaster brengt kosten met zich mee. Als de eigendomsoverdracht niet doorgaat, moet de inschrijving van de koopovereenkomst ook weer bij het Kadaster verwijderd worden. Dit brengt ook kosten met zich mee.
Hieronder staan twee voorbeelden ter verduidelijking:
Voorbeeld 1: Bescherming tegen dubbele verkoop
Maarten en Louise hebben na maanden zoeken hun perfecte woning gevonden. Ze sluiten een koopovereenkomst met de verkoper. Het tekenen van de eigendomsoverdracht en de sleuteloverdracht vinden drie maanden later bij de notaris plaats. Na twee maanden horen Maarten en Louise via kennissen dat de verkoper zijn huis aan iemand anders heeft verkocht voor €10.000 meer. De akte van levering is al een maand geleden getekend. Als Maarten en Louise de koopovereenkomst hadden laten inschrijven bij het Kadaster, dan hadden zij zes maanden bescherming gehad tegen een verkoop aan een ander. De verkoper had dan pech gehad: ook voor €10.000 meer had hij het niet meer aan een ander kunnen leveren. Maarten en Louise waren dan wel eigenaar van de woning geweest.
Voorbeeld 2: Bescherming tegen faillissement
Henk en Heleen hebben gezamenlijk hun eerste woning gekocht en zijn daarvoor een koopovereenkomst aangegaan met de verkoper. De eigendomsoverdracht werd afgesproken om plaats te vinden op 15 mei om 11.00 uur bij de notaris.
De overdracht van de eigendom en de sleuteloverdracht verliepen vlekkeloos en de verkoper had het huis keurig achtergelaten zoals was afgesproken. Na het ondertekenen van de akte werd deze naar het Kadaster gestuurd en daar om 12.30 uur ontvangen.
Onbekend bij Henk en Heleen was dat de verkoper zich in een slechte financiële situatie bevond en om 15.00 uur van dezelfde dag failliet werd verklaard, dus ná de ondertekening van de akte en de registratie bij het Kadaster. Het faillissement heeft terugwerkende kracht tot middernacht op de dag van de uitspraak, dus op 15 mei om 0.00 uur. Dit betekent dat op het moment van faillissement de overdracht van de woning nog niet was verwerkt bij het Kadaster, aangezien de akte pas om 12.30 uur was ontvangen. Henk en Heleen kunnen daardoor geen eigenaar worden van de woning omdat iemand die failliet is geen eigendom kan overdragen, ook niet als het faillissement later op dezelfde dag wordt uitgesproken.
Als Henk en Heleen ervoor hadden gekozen om de koopovereenkomst te laten inschrijven bij het Kadaster, dan zouden ze nu wel eigenaar zijn geweest van de woning.