Betaald jij teveel belasting? Let op een te hoge WOZ-waarde

Een hoge WOZ-waarde betekend meer belasting betalen.

Het is weer de tijd van het jaar, de WOZ-waarde wordt vastgesteld en de aanslag onroerend goed belasting ligt op de deurmat. Maar wat wil die WOZ-waarde nu eigenlijk zeggen en moet je die juist zo hoog of zo laag mogelijk zijn.

Wie een koophuis heeft weet het waarschijnlijk al. De WOZ-waarde wordt vastgesteld door de gemeente. Deze ontvang je ieder jaar in een WOZ-beschikking met daarop de WOZ-waarde op 1 januari van het voorgaande jaar. In dit geval dus met waarde peildatum 1 januari 2021.

Een hoge WOZ-waarde betekend meer belasting betalen. De gemeentelijke belastingen in de vorm van onroerende zaakbelasting zijn een percentage van de WOZ-waarde. Ook de waterschapslasten en het eigenwoning forfait zijn percentages van de WOZ-waarde. Dus hoe lager deze waarde hoe minder belasting je betaald.

Zijn er ook voordelen voor een hoge WOZ-waarde? Die zijn er wel, maar niet meer zoals vroeger. Een aantal jaar geleden kon een hoge WOZ-waarde nog voordelig uitpakken als je, je huis wilde verkopen, omdat de gedachte was dat kopers hun bod zouden baseren op de hoogte van de WOZ-waarde. Echter zoals eerder vermeld wordt de WOZ-waarde vastgesteld op 1 januari van het jaar daarvoor. Met de sterk stijgende prijzen op dit moment zou de WOZ-waarde dus een jaar achterlopen en dus niet representatief zijn voor de waarde op dit moment.

Ook een hypotheek kun je omzetten met een hogere WOZ-waarde. De hoogte van de hypotheekrente wordt vaak bepaald op de risicoklasse waarin je valt. Deze risicoklasse wordt weer bepaald op het verschil tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van de hypotheek. Als je WOZ-waarde is gestegen kan het zo zijn dat je in een lagere risicoklasse valt en kun je een lagere hypotheekrente krijgen. In de praktijk is het echter zo dat de marktwaarde vastgesteld door een taxateur in een taxatierapport waarschijnlijk hoger zal liggen. Ook weer omdat de WOZ-waarde is gebaseerd op het jaar ervoor. Neem voor vragen over je hypotheek altijd contact op met de bank of je onafhankelijke hypotheekadviseur.

Maar wat doe ik dan aan een te hoge WOZ-waarde? Je kunt tot 6 weken na dagtekening van de WOZ-beschikking bezwaar maken. Er zijn gratis en landelijk opererende bureaus die je daarmee kunnen helpen. Wil je echter dat dit goed gebeurd kan een lokale gediplomeerd makelaar-taxateur je daarin op een gedegen manier bijstaan.

Leef je vak

Al op 10 jarige leeftijd wist Stijn de Laat dat hij makelaar wilde worden. Alle stappen in zijn leven dragen bij in deze richting. Stijn speelt geen makelaar maar is een makelaar in hart en nieren. Het verkopen van huizen gaat niet over het huis, maar over de mensen.

Stijn wordt gelukkig van het wegnemen van de zorgen die komen kijken bij de aankoop of verkoop van een huis. Daarom is De Laat Makelaardij dé makelaar voor het leven waarmee je een duurzame relatie opbouwt.
Tags
REcente blogs

De Laat makelaardij is aangesloten bij:

De Laat Makelaardij

Schoolstraat 6A-01

5066 EE MOERGESTEL

013 - 20 70 413

info@delaatmakelaardij.nl

Woningaanbod

Privacy disclaimer

Algemene Voorwaarden

 

© De Laat Makelaardij 2022

Gemaakt door E-wolve

 

Vraagprijs per m²

De vraagprijs per m2 wordt berekend door de vraagprijs van de woning te delen door de gebruiksoppervlakte wonen. Echter wordt er hierbij geen rekening gehouden met het perceeloppervlakte of eventuele bijgebouwen.