Regelmatig krijgt Stijn de vraag van mensen hoe zij de waarde van hun huis kunnen verhogen. Dus voor iedereen die dit afvraagt geeft Stijn de volgende 7 tips.
Tip 1: De Gevel
Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken, dus zorg dat de gevel van jouw huis er goed uitziet. Je kunt het zien als het visitekaartje van je huis. Een van de goedkoopste en effectieve manieren om de woningwaarde te verhogen is het opknappen van de gevel (denk aan impregneren en het voeg- en metselwerk).
Tip 2: Onderhoud
Onderhoud is een van de belangrijkste dingen om te doen aan je huis. Pleeg dus regelmatig onderhoud, want je verdient het terug. Achterstallig onderhoud is namelijk vaker duurder. Daarnaast heeft een koper heeft vaak meer geld over voor een huis waar hij zo in kan. Typische onderhoudsklussen zijn:
– Schilderwerk bijhouden
– Boeiboorden schoonmaken of vervangen
– Kozijnen schoonmaken of vervangen
– CV ketel onderhouden
– Kitwerk op tijd vervangen
– Schoorsteen regelmatig (laten) vegen
– Dakpannen en dakgoten controleren
– Plat dak schoonvegen en waterafvoer inspecteren
– Regenpijp en afvoer schoonmaken
– Loodslabben controleren
Tip 3: Vernieuw de keuken / badkamer
Een van de meest smaak gevoelige dingen in huis zijn de keuken en badkamer. Dit is een van de redenen waarom de waarde van het huis niet 1 op 1 met de investering stijgt. Een nieuwe badkamer van € 15.000,- zorgt namelijk niet voor een waardestijging van € 15.000,-. Is de badkamer verouderd met van dat kleurrijk sanitair uit de jaren ’70 of ’80? Of die keuken die zo typisch is dat je hem op leeftijd kunt schatten? Dan zou door vernieuwing of vervanging de woningwaarde wel flink kunnen stijgen. Een verbouwing wordt steeds moeilijker om mee te financieren voor de kopers en daardoor zullen zij de renovatie van de badkamer en keuken dus zelf moeten betalen. Lang niet iedereen kan dat. Is er een neutrale nieuwe keuken of badkamer, dan is men al snel bereid meer te betalen voor het huis. En dat hogere bedrag wordt gewoon in de hypotheek meegenomen.
Tip 4: Verduurzaming
Verduurzaming is zo’n term waar je mee dood wordt gegooid, maar het betekent niet alleen maar goed voor het milieu. Uiteindelijk moet het ook goed zijn voor de portemonnee. Zo levert isolatie (muur-, dak- en vloerisolatie) direct een besparing op de energiekosten. Ook belangrijk voor de portemonnee, wanneer de energieprijzen steeds meer oplopen. Dubbel glas t.o.v. enkel glas levert ook direct een besparing op. Er zijn echter meerdere soorten dubbel glas, dus afhankelijk van de al aanwezige beglazing is het belangrijk om de afwegingen tussen de soorten dubbel glas te maken. Ook zonnepanelen of een warmtepomp kunnen een verduurzaming zijn.
Let dus te allen tijde op duurzaamheid en niet alleen op energiebesparing, want alles heeft een terugverdientijd. Hiermee wordt bedoeld hoe lang het duurt voordat de investering is terug verdient door de besparing van de energierekening. Laat je dus te allen tijde goed adviseren.
Hoe energiezuinig een huis is, staat op het energielabel, ook staat hier welke energiebesparende maatregelen je nog kunt treffen. Een energielabel is verplicht bij de verkoop van een huis, dus ieder huis wat te koop staat heeft een energielabel waarop alle informatie staat. Ook handig om te weten als koper, want bijna iedere verkoper is ook weer koper.
Tip 5: Vergroot het aantal m²
Misschien een open deur, maar doorgaans is het zo dat hoe groter je huis is, hoe meer je woning waard is. En dan heeft vooral de gebruiksoppervlakte wonen de meeste invloed op de waarde van je huis. Met de gebruiksoppervlakte wonen worden de nuttige m² bedoeld, vanaf 1,5 m onder de schuine kanten van het dak, een vaste trap naar de zolder etc.
Waarde op deze manier toevoegen kan o.a. op de volgende manieren:
– Vaste trap naar de zolder i.c.m. voldoende daglicht creëren op zolder
– Dakkapel
– Uitbouw (let wel op de verhoudingen tussen tuin en woonhuis)
– Opbouwen van het huis
– Serre plaatsen
– Schuur of garage (Géén gebruiksoppervlakte wonen, maar wel extra waarde toevoeging)
Tip 6: De zolder
Als je dan toch een vaste trap naar de zolder hebt gemaakt en er voldoende lichtinval middels een dakraam, of dakkapel is gecreëerd kun je er net zo goed iets moois van maken. Een bewoonbare zolder is namelijk meer waard dan een kale open ruimte. Door wandjes te zetten kun je extra kamers maken. Met strak stucwerk op de muren maak je er een bewoonbare ruimte van. Als je dan ook nog genoeg bergruimte creëert, waarbij de spullen uit het zicht zijn, heb je een functionele en nette, maar vooral complete woonlaag.
Tip 7: herinrichting van de tuin en woonkamer
In de woonkamer brengen de meeste mensen het merendeel van hun tijd door. Daarom wordt dit ook gezien als de belangrijkste ruimte van een huis. Een frisse uitstraling geeft een echt welkom gevoel. Haal overbodige spullen weg, dat geeft rust. We kennen allemaal wel mensen waar de woonkamer bomvol staat, wat voor gevoel wekt dit bij je op? Juist…
Wat ook goed helpt is een mooie tuin of balkon. Dit kan er voor zorgen dat een koper verliefd wordt op jouw woning. Details zijn niet zo van belang, de koper moet zichzelf in jouw tuin of balkon zien zitten en zich op zijn gemak voelen.
Conclusie
Uit onderzoek van de makelaars brancheverenigingen blijkt dat slechts 15% van de kopers op zoek is naar een huis waar nog aan geklust moet/ mag worden. Het merendeel van de kopers zoekt een woning die af is en is bereid om daar meer voor te betalen. Het onderhouden en opknappen van een woning heeft niet alleen voordelen bij de verkoop. Van je opgeknapte huis pluk je namelijk zelf ook de vruchten.
Daarom het allerbelangrijkste advies: wat geeft jou meerwaarde in je eigen huis? Doe dat als eerste.